MER OM KBT….

KBT är ett samlingsbegrepp ”paraply” där man arbetar med inlärningsteori och kognitiv teori och använder sig utav en uppsättning teorier, metoder, verktyg och förhållningssätt.

DEN MODERNA KBT -3:e VÅGEN

Inom KBT finns en ny fas som kallas för 3:e vågen här använder man sig även av andra behandlingsmetoder som terapeuten har kunskap och utbildning i.

Exempel på dessa nya inslag inom KBT som vi lägger in i behandlingen är  ACT Acceptance Commitment Therapy, Mindfulnessbegreppet, som har sina rötter i österländsk meditation och DBT-Dialektisk beteendeterapi där man arbetar med spänningen mellan motsatser, framför allt mellan förändring och acceptans. KBT-delen av behandlingen hjälper patienterna att åstadkomma förändring, medan mindfulnessdelen lär patienterna att acceptera det de inte kan förändra.

KBT INOM ORGANISATION

KBT som teori används även som  metod för förståelse och påverkan på beteenden när det gäller system och organisationer. Syftet är bland annat att förbättra prestationer, effektivisera ledarskap eller att skapa säkra och trygga arbetsplatser. Organizational Behavior Management (OBM) är en tillämpad beteendeanalys som vi använder oss av då vi är inne och arbetar med organisationer och handledning av ledare.

VAD SÄGER FORSKNINGEN?

Aktuell forskning kring KBT visar på god evidens på många olika problem och utmaningar och ger mycket fina resultat som håller sig över tid.

Man ser att kopplingen mellan tanke, känsla och beteende är starkt sammankopplat. Tankar betraktas inom KBT som ett inre beteende. Våra tankar, känslor och beteende skapar och påverkar omgivningen, lika mycket som du som individ  påverkas av dem, det är en så kallad ömsesidig relation.

VAD INNEBÄR DET ATT KOGNITIVT VÄRDERA OCH OMARBETA TANKARNA?

Tekniken kan innebära att man identifierar och ifrågasätter vissa antaganden om tankarnas betydelse, man arbetar med att göra sannolikhetsbedömningar. Man arbetar även med att formulera alternativa sätt att se/ tolka och förstå tanken, inte ta den som en sanning.

Detta är något man arbetar stegvis med, man arbetar sig närmre ett ifrågasättande förhållningssätt gentemot sina tankar, känslor, till andra och till livet.

Klienten lär sig att acceptera tankarna utan att försöka bli personligt engagerad. Man arbetar med att distansera sig och undersöka alternativa sätt att tänka.

Tillsammans med terapeuten går man igenom de vanligaste automatiska tankarna. Ser över om man kan tolka, bearbeta dessa tankar på ett annat mer hälsosamt sätt. Jag använder mig av en sokratisk undersökningsteknik.

Nästa steg som terapeuten arbetar med är att se över livsregler och schemabearbetning.

Ibland kan det vara behov att se över om dessa scheman är korrekta och ska fortsätta att ligga till grund för framtida tolkning, om inte så skrivs dessa om.

Under detta arbete kommer det troligtvis upp att klienten har ett generaliserande sätt, vilket är en genväg och något man alltid lutat sina antaganden på. Vi lyfter detta svartvita sätt att se på tankar, andra och omvärlden.

Det handlar om att arbeta fram ett mer hälsosamt och funktionellt sätt att ta in, tolka, bearbeta och processa tankar.